fronius.com BLOG
2018.05.17
tig hegesztés tig DC tig AC
FRONIUS-BLOG - MI AZ A TIG HEGESZTÉS? - Ádám és Ádám Kft

Volfrám inert gázhegesztés

A TIG-hegesztés olyan folyamat, amely lehetővé teszi a kiváló minőségű hegesztési varratokat. Az ív ég egy hőálló, nem olvadó volfrám elektróda és a munkadarab között. Az inert védőgáz, amely a nevét adja a folyamatnak, oxigénmentes gáz légkört hoz létre, és megakadályozza a kémiai reakciókat a folyékony hegesztési medencével. Ez sima, sík és nem porózus hegesztési varratokat eredményez. A töltőfémet kézzel vagy dróthálóval kell vezetni.

A TIG hegesztés minden olyan fémen használható, amely hegesztésre alkalmas. A legnagyobb alkalmazási terület itt a rozsdamentes acélok és a színesfémek, például az alumínium, a réz és a sárgaréz feldolgozása. A TIG-et elsősorban a gyökéráthaladásokhoz használják, mivel a varratok simaak és nem porózusak, ezért jól ellenállnak a dinamikus erőknek.

Inert árnyékológáz

A TIG-hegesztéshez reakciómentes (inert) árnyékológázt kell használni. A gáz atmoszférája védő funkcióval rendelkezik, megakadályozva a kémiai reakciókat a folyékony hegesztési medencével és a fűtött anyaggal. Ez garantálja a jó minőségű hegesztési varratokat.

A nemesgázok argon és hélium, vagy ezek keveréke védőgázként használhatók. Az argont a leggyakrabban használják, mivel ez optimális körülményeket biztosít a gyújtáshoz, és

különösen stabil ívot biztosít. A hélium hatékonyabban vezet hőt, mint az argon, ezért biztosítja a mély és széles behatolást.

Volfrám elektródák

A volfrám elektróda a TIG hegesztés középpontjában áll. 3380 Celsius fokon a wolframnak a periódusos táblázatban a tiszta fém legmagasabb olvadáspontja van. Ez azt jelenti, hogy az elektróda olyan ívot bocsáthat ki, amely melegíti és cseppfolyósítja a munkadarabot anélkül, hogy önmagában elolvadna.

Az elektródákat szinterezési eljárással állítják elő. Lehetséges ötvözni oxidos adalékokkal is, hogy javítsák tulajdonságaikat. Az elektródák színkóddal vannak ellátva az alkalmazott ötvözet szerint:

FRONIUS-BLOG - MI AZ A TIG HEGESZTÉS? - Ádám és Ádám Kft
  • Tiszta volfrám (WP) (zöld):
    Sík, gömb alakú elektróda felület ; Gyújtásproblémák egyenárammal
    Alacsony áramhordozó képesség
  • Tórium-oxid (WT 20) (piros):
    Kiváló gyulladási tulajdonságok ; Jelentősen nagyobb áramtartó képesség, mint a tiszta volfrám elektródok ; Radioaktív (alfa-sugárzók)
  • Cérium-oxid (WC 20) (szürke):
    A tóriumhoz hasonló tulajdonságok ; Nem radioaktív
  • Lantán-oxid (WL 20) (kék):
    Hosszabb élettartam, mint a volfrám / tórium vagy a volfrám / cérium-oxid elektródoknál ; Kisebb égési tulajdonságok


Nagyfrekvenciás gyújtás

A TIG egyik sajátossága, hogy az ív érintkezés nélkül meggyulladhat. A gyors nagyfeszültségű impulzusok egy szikra átugrik a munkadarabhoz, és az ív ezután stabilizálódik. A nagyfrekvenciás gyújtás a hegesztő számára rendkívül egyszerű. Az elektróda nem tapadhat a munkadarabhoz, nem szennyezett, és a varratban nem keletkeznek volfrám zárványok.