fronius.com BLOG
2018.03.25
hegesztési füst légzés károsítás szűrő
FRONIUS-BLOG - MI AZ A TIG HEGESZTÉS? - Ádám és Ádám Kft

Hegesztési füst: néhány fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni

Köhögés, hackelés, váladék, még olyan dolgok, mint a „fekete takony”. Ezek olyan valódi dolgok, amelyek valószínűleg túl jól ismertek, ha hegesztéssel vagy annak környékén dolgoznak. Ha hosszú ideje hegesztett, vagy sok időt töltött hegesztők körül, akkor úgy gondolja, hogy ezek a hegesztés normális hatásai. Ez a testének módja a szennyeződések elkerülésére. Ez azonban nem normális.

Egy jó egészségvédelmi és biztonsági program kezdetben megkísérli a műszaki vezérlők (például a helyi elszívó „LEV”) használatát a szennyeződés ellenőrzésére. Hegesztéssel ezek a vezérlések azonban nem valósíthatók meg vagy nem teljes mértékben hatékonyak. Ilyen esetben légzőkészüléket kell viselni, hogy megvédje Önt a hegesztő füsttől.

Mi az a hegesztő füst?

Hegesztéskor annyi hőt termel, hogy valójában elpárologtatja a fém. Amint a fémgőz elhagyja az ív hőjét, visszanyeri egy rendkívül kicsi részecskévé, amelyet „füstnek” neveznek. Ezek a forró fém mikroszkópos darabjai elég kicsik és úszók ahhoz, hogy felszabaduljanak a hegesztési ívből és a fém füstfelhőben a munkahelyi levegőbe emelkedjenek. Ezeket a füstöket a hegesztő vagy más, a forráshoz közeli személy belélegezheti. A hegesztő füst hatásai általában nem azonnal nyilvánvalóak, mint például a hő, amely égetheti a bőrt, vagy a sugárzás, amely befolyásolhatja a szemét.

A füstfelhő látható része elsősorban fémrészecskékből, fém-oxidokból és fluxust (ha használják) tartalmaz. A füstök hegesztésével kapcsolatos tudomány fejlődik, és a kockázatok pontos szintje és a füsttől származó eltérő toxikus hatások attól függnek, hogy milyen fémek (és koncentrációik) vesznek részt a munkában. Számos olyan fémek léteznek, amelyeknek a munkavállalók ki vannak téve, például:

  • Berilliumhegesztő PAPR hegesztéssel
  • Mangán
  • Króm (beleértve a hat vegyértékű krómot is)
  • Vas
  • Alumínium
  • Kadmium
  • Nikkel
  • Réz
  • Ólom
  • Cink
  • és mások
Mivel ezeknek a fém füstöknek más-más hatása lehet a testre, az expozíciót hatékonyan ellenőrizni kell. Ha nincs hatékony műszaki ellenőrzés vagy csak nem praktikus a munkaterületen, jelentős expozíció állhat fenn a munkavállalók számára, és ez potenciálisan egészségkárosodásokat okozhat.

Például a munkavállalóknak fémfüstláz alakulhat ki, amely influenza-szerű tünetként jelentkezik és 24-48 órán át tart. Ezenkívül a hegesztési füstök és gázok rövid távú kitettsége szem-, orr- és torokirritációt, szédülést és émelygést okozhat, amelyet hegesztőbetegségnek is ismertek. A hegesztési füst hosszú távú túlzott kitettsége tüdőkárosodást és egyéb súlyos egészségkárosodást okozhat . A hegesztő füst hatásának megértése mögött meghúzódó tudomány fejlődik.

A hegesztési füst túlságos kitettsége veszélyeztetheti a járókelőket is, például hegesztősegédeket, tűzmérőket vezeto dolgozókat vagy hegesztési muveletek melletti dolgozókat. Veszélyértékelést kell végezni, és megfelelő óvintézkedéseket kell tenni az egészség és biztonság biztosítása érdekében. A munkáltatóknak frissíteniük kell a hegesztési füst expozíciós értékelését, ideértve a hegesztőket és a közeli munkavállalókat is, akik nem hegesztéssel foglalkoznak, de hegesztő füstöknek vannak kitéve.

Fémmegmunkáló légzésvédő személyi védőeszközök

Ugyanúgy kell gondolkodnia a légzésveszélyről, mint amit automatikusan tesz a már használt egyéb PPE / védelem esetén. Míg az ív- / UV-sugárzás és a hegesztés égési potenciálja azonnal nyilvánvaló, a tüdő és más létfontosságú szervek védelme szintén nélkülözhetetlen.

Az eltérő veszélyeket azonosító expozíció-értékeléshez különféle PPE-megoldásokra lesz szükség, különös illeszkedés-tesztelési és -ellenőrzési követelményekkel. A biztonsági felszerelés hozzáadásakor a munkaeszközhöz nagyobb kényelmet találhat egy integrált védelmi megoldás, amely potenciálisan több veszélyt is biztosíthat az alkalmazásában. Hegesztők esetében ez lehet olyan hegesztő sisak, amely automatikus sötétítő szűrőkkel, kemény kalapvédelemmel, beépített csiszolópajzsokkal látja el a szemveszélyt, és felszerelhető fülvédővel zajos környezetben. Néhány megoldás integrálja a motoros légtisztító légzőrendszert (PAPR) is. Ezeknek a lehetőségeknek a némelyikében az arcszőr is megengedhető.

A munkahelyi expozíciós felmérések elvégzésekor és a légzésveszély megállapításakor írásbeli légzésvédő programot kell végrehajtania, amely megfelel a 29 CFR 1910.134 előírásainak. Ezen felül, mivel az OSHA követelményei és az expozíciós szint megváltozik, felül kell vizsgálnia és frissítenie kell a programot. A Center for Légzésvédelem van sokféle források segítségével, beleértve információt, hogy segítsen folytatni az értékelést, és válassza ki a kívánt termékeket kell, hogy segítsen megvédeni a veszélyek vannak kitéve a munkahelyén helyén.

Mivel a fémmegmunkálási veszélyek sokféle hegesztő füst anyagot tartalmaznak, a megfelelő légzésvédő eszköz kiválasztása a fém / gyártás során alkalmazott PPE részeként döntő jelentőségű. Ha valamelyik termékünk bemutatása iránt érdeklődik , beleértve az integrált PAPR-megoldást is, javasoljuk, hogy vegye fel velünk a kapcsolatot ma.