fronius.com BLOG
2018.04.11
TIG AWI TransTig MagicWave
FRONIUS-BLOG - kalibrálás - validálás - Ádám és Ádám Kft

Bárki, aki a TIG hegesztést alkalmazna, el kell elsajátítani a mozdulatsort. Miközben a hegesztő egy kézzel vezeti a hegesztőpisztolyt, ezzel párhuzamosan töltőanyagot használnak a másik kezével. Ez nem csak egy összehangolt mozgást igényel, hanem biztos kézet is. Az eredmény egy rozsdamentes és sima hegesztési varrat. A hegesztési varratok magas minősége miatt a volfrám gázos hegesztési eljárást alkalmazzák, amikor a hegesztési varratminőség kiemelten fontos, ideértve az élelmiszeriparban és az űrhajózási iparban használt tartálykonstrukciók alkalmazását.

A hegesztő könnyűszerkezetek kihívásai

A hegesztési folyamatot könnyű alumínium szerkezetekben is használják. Például a kabinos rendszer fülkéinek nagy számú hegesztési varratra van szükségük ahhoz, hogy összekapcsolják

a különböző lemezeket és profilokat. Ezekben az esetekben a hegesztés technikailag kihívást jelenthet, mivel a profilvastagságok hirtelen változása egyetlen varráson belül, és a vastag és vékony anyagok közötti átmenet. Számos rövid varrás további buktatókat hordoz: pórusok gyakran kialakulnak a varrat kezdetén, és a végén finom repedések keletkeznek. A maximális terhelhetőség és az összetevők biztonságának biztosítása érdekében a lehető legjobb metallurgiai tulajdonságok mellett minden varrásnak, a méretétől függetlenül, a kezdetektől mentesnek kell lennie a pórusokatól és a repedéseknél. A TIG-folyamat a leginkább alkalmas ezeknek a kihívásoknak a leküzdésére.

Inert gáz biztosítja a nagy tisztaságú varratokat a TIG hegesztésben

Rövid TIG hegesztési varratok A TIG hegesztés garantálja a salak nélküli, sima varrásokat, amelyeknek nincs pórusuk az elején, vagy repedések a végén. De miért? A volfrám inert gázhegesztés során egy ív éget egy nem olvadó volfrámelektróda és a fém munkadarab között egy oxigénmentes, nem reakcióképes gáz atmoszférában. Az inert védőgáznak köszönhetően a folyékony hegesztési medencében semmilyen kémiai reakció nem következik be. Ennek fémes előnyei vannak: az előállított hegesztési varratok nagy tisztaságúak, így kevésbé érzékenyek a repedésekre, és kiváló mechanikai és technológiai tulajdonságokkal rendelkeznek. Különleges anyagok használata esetén, vagy amikor a varrás minőségére és megjelenésére különös igény van, a TIG az előnyben részesített hegesztési folyamat. Ezenkívül az eljárást stabil ív és sima és salakmentes varrás jellemzi. A rozsdamentes hegesztési eljárással szinte minden helyzetben ez a legfontosabb követelmény a kiváló minőségű varrásokhoz. 2018 márciusától a Fronius új termékcsaládot indít a kézi TIG hegesztéshez a MagicWave 190 a MagicWave 230i , valamint a TransTig 230i és a TransTig 800 készülékekkel . Az ArcTig egy új Fronius fejlesztés a gépesített TIG alkalmazásokhoz.