fronius.com BLOG
2018.03.28
Kalibrálás, Validálás,
FRONIUS-BLOG - kalibrálás - validálás - Ádám és Ádám Kft

Ha biztosítani szeretné, hogy a hegesztőberendezések minősége hosszú távon karcolódjon, rendszeresen kalibrálni kell őket. A hegesztési technológiákkal foglalkozó vállalatok számára elengedhetetlen, hogy a rendszerek a teljes élettartamukon keresztül biztosítsák a következetes hegesztési eredményeket.

A hegesztési rendszerek kalibrálásának folyamata magában foglalja azokat egy kalibráló állomáshoz csatlakoztatva, hogy meg lehessen mérni feszültségüket, áramerősségüket és a vezetékcsatlakozási sebességüket. Lehetőség van továbbá meghatározni a hegesztőáram forrásának gázáramát. A kalibrációs szoftver elemzi a hegesztő rendszerekhez rögzített értékeket, és összehasonlítja azokat a szabványos előírásokkal annak érdekében, hogy azonosítsa a kettő közötti eltérést. Ez az eredmény nem eshet a megengedett tűrésen belül által meghatározott európai (EN) 50504 szabvány „Validation ívhegesztő berendezés”. Ha az eredmények a kalibrációs folyamat nem elfogadhatók, a szükséges intézkedéseket meg kell tenni. Ha egy vállalat nem veszi ezeket a lépéseket,

Előnyök és követelmények

Általános szabályként a MIG / MAG, kézi fém ívhegesztés és WIG rendszerek kalibrálhatók. A szabványnak megfelelő fémfeldolgozó vállalatok rendszeresen kötelesek kalibrálni hegesztő berendezéseiket. Az itt leírt szabványok közé tartoznak az ISO 9000 sorozat és az EN ISO 3834-2, amelyek meghatározzák a hegesztett termékek minőségbiztosítási folyamatának alapelveit. Az EN 1090 meghatározza az acél és alumínium tartószerkezetek gyártási szabványait és CE-jelöléseit. Egy olyan gyártó, aki megfelel a szabványoknak, abban a helyzetben lesz, hogy megszerezheti ügyfelei bizalmát, és szakmai hírnévre építhet. Nem is beszélve arról, hogy a kalibrálás bizonyítása már elvégezhető panasz esetén. Nem tagadja, hogy a rendszeres karbantartás költséggel jár. De ez nem hasonlítható az ára akkor fizetni, ha nem tudja bizonyítani, hogy a gyártási folyamat összhangban van a szabványok esetén a kár bekövetkezése. Ne felejtsük el, hogy a balesetek embereket és acélszerkezetet okozhatnak. Ennek szem előtt tartásával a vállalat felelőssége, hogy ügyfeleikkel garantálják a termék minőségét és rendszeresen kalibrálják a hegesztőgépeket, az első lépés ennek eléréséhez.

TIPP: A biztonsági ellenőrzések és a kalibrálás kombinálása hatékony módja az idő és a pénz megtakarításának.